Kratka poseta Milanu - šta videti?

Sunday, September 29, 2019

Milan, Metropolitan City of Milan, Italy


Ako se neko i seća da imam blog, sumnjam da se seća da sam negde u februaru rekla da će sledeći post biti o Dubrovniku. Motivacija za pisanje mi je bila negde na nuli od tad, ali neću ostati dužna Dubrovnik.
Umesto u Hrvatsku, danas Vas vodim (opet) u Italiju, tačnije u Milano.


Šta Vam prvo padne na pamet kad neko spomene Milano? Katedrala i moda, složićete se, ali ukoliko ostanete malo duže, Milano će imati da ponudi mnogo više.
Milano je glavni grad Lombardije, koja se nalazi na severu Italije, i drugi je najnaseljeniji grad ove zemlje, posle Rima. Vodeći je grad u umetnosti, dizajnu, turizmu i svakako modi - smatra se jednim od četiri prestonice mode u svetu, pored Njujorka, Londona i Pariza.

Mi smo Milano posetile prošlog meseca, preko jedne turističke agencije. Kao što verovatno znate, sve agencije koje nude Milano, nude aranžmane u trajanju od tri dana od kojih su dva rezervisana za fakultativne izlete u Đenovu, Komo i Lugano. Kako bi videle malo više Milana nego što jedno popodne dozvoljava, nismo otišle u Đenovu (presudna za odluku je bila poseta tržnom centru koja takođe ulazi u ovaj izlet a nije nas ni najmanje zanimalo da provedemo četiri sata u istom), ali smo izabrale Komo i Lugano, o kojima ću možda pisati u narednim postovima, jer su izleti bili besmisleni, pa mi je žao što nismo ostale u Milanu i precrtale sve sa "videti" spiska, ali smo precrtale sledeće:

Milanska katedrala

Jasno je da sam za ovu sliku morala baš rano da ustanem, i ustala bih opet

Ova impozantna gotička katedrala jedna je od najvećih crkava na svetu i druga po veličini u Italiji (na prvom mestu je bazilika svetog Petra u Rimu) i druga najveća gotička građevina na svetu (na prvom mestu je katedrala u Sevilji). Gradnja je počela  krajem 14.veka i trajala sve do sredine 19. i ako neki delovi još uvek nisu završeni, pa u Milanu koriste izraz "gradnja katedrale" kada govore o nekom zadatku koji je složen, dugo traje ili ga je nemoguće rešiti. Na primer, moje polaganje matematike na fakultetu je bilo gradnja katedrale, ali je i ono završeno posle šest vekova.
Katedrala je visoka 108 metara, ima 135 tornjeva i može da primi 40.000 ljudi. Građevina je na svetu koja ima najviše skulptura - 3.400. Neke od njih možete videti i izbliza, jer je krov otvoren za turiste, tako da uz kupljenu kartu možete otići do samog vrha i prošetati terasama katedrale. Cena ulaznice zavisi od toga da li želite da se popnete liftom ili koristeći 463 stepenika. Više o kartama se možete informisati OVDE, a ulaz u samu katedralu je besplatan.


Na samom vrhu katedrale nalazi se bronzana statua Madone, koja je godinama postala simbol Milana. Ovoj statui je Đovani D'anci posvetio pesmu "O mia bella Madonina", koja je postaa nezvanična himna grada. Trenutno se odvijaju neki radovi na samom krovu, tako da nije ceo otvoren za posete, tako da nemam fotografiju same statue,a nemam ni iz 2009 kada sam prvi put posetila Milano, da recikliram :D


Na trgu ispred katedrale, nalazi se spomenik Napoleonu Bonaparteu koji je početkom 19. veka nakon osvajanja grada želeo da bude krunisan za kralja Italije baš ovde, tako da se ponudio da plati troškove završetka fasade kako bi katedrala bila završena za njegovo krunisanje.


Verovatno znate i za mnoštvo golubova na ovom trgu, i videli ste 100 puta (sada ćete videti i sto prvi) slike turista kako hrane golubove. Pisala sam o tome na instagramu, ali ukratko, pre 10 godina kada sam bila u Milano, platila sam 10e za šaku hrane da bih imala ovakvu sliku, ove godine ponela sam pola kile i sad imam mnogo dobre fotke :D




Galerija Viktora Emanuela II


Pored katedrale, najpoznatije mesto u Milanu. Ovo je takođe i najstariji šoping centar koji potiče iz 19. veka. Ime je dobio po prvom kralju Kraljevine Italije - Viktoru Emanuelu II. Mozaici u centru pločnika prikazuju grbove tri glavna grada kraljevine - Rima, Torina i Firence, i naravno Milana. Postoji verovanje da će vam doneti sreću ukoliko se tri puta zavrtite na testisima bika koji se nalazi na grbu Torina. Biku baš i ne donosi sreću jer je praktikovanje ovoga udubilo mozaik na tom mestu.


Galerija povezuje dve poznate milanske znamenitosti - katedralu i čuvenu Skalu, a ovde se nalaze neki od najstarijih i najskupljih restorana i prodavnica, a mi smo se počastili sladoledom od 5e baš na jednom takvom mestu.
Postoji pravilo koje svi koji žele lokal ovde moraju da ispoštuju, a to je da ime brenda mora da bude ispisano zlatnim slovima na crnoj podlozi, kako bi se zadržao vizuelni identitet ovog mesta.

Jednog dana ću naučiti da uslikam sladoled pre nego što se istopi, obećavam


Zamak Sforca, park Sempione i Luk mira


Zamak Sforca koji je nekada bio rezidencija milanskih vojvoda, danas je muzej, koji se ustvari sastoji od šest muzeja koji sadrže cele kolekcije umetničkih dela, skulptura, stilskog nameštaja, tapiserija, predmeta od slonovače, a ovde se takođe nalazi i poslednja Mikelanđelova skulptura "Rondanini Pieta". O ulaznicama se možete informisati ovde. Nažalost nismo obišle ni jedan muzej, i mogu reći da je ovo prvo putovanje na kojem sam totalno podbacila što se tiče muzeja. Ali nekako je sve bilo na brzinu i eto, u svom tom preletanju, nisam stigla.



Iz zamka pravo ulazite u najveći milanski park koji je nekada bio deo prostranog lovišta porodice Sforca. Park povezuje zamak i Luk mira, i prostire se na 47ha, a pun je travnatih površina, drveća, skulptura a tu je i jezero sa mostićem. U okviru parka nalazi se i toranj Branka, koji je sagrađen za 68 dana, 1933. godine, a otvoren je za turiste, uz ulaznicu se možete popeti na vrh i uživati u panorami grada.

Slika iz parka. Mojito je veoma zelen kao površine parka pa se računa ok. U kafiću Bar Bianco smo napravile zasluženu pauzu.

Na drugom kraju parka Sempione nalazi se Luk mira - ime dobio po Evropskom mirovnom sporazumu iz 1815. Izgradnja Luka je počela pod vladavinom Napoleona pa je kočija na vrhu bila okrenuta prema Francuskoj, ali nakon pada njegovog carstva izgradnja je zaustavljena i nastavljena par godina kasnije kada je i kočija okrenuta tako da konji Francuskoj pokazuju zadnjicu :)




Navilji



Ova četvrt je dobila ime po plovnim kanalima koji su se nekada koristili za navodnjavanje, snabdevanje vodom, prevoz robe i ljudi. Upravo se ovim kanalima donosio mermer za izgradnju katedrale sa jezera Mađore. Danas su ostala dva kanale od cele mreže, a ovo je četvrt puna restorana, barova i kafića, i savršena je da u njoj napravite pauzu za ručak ili večeru. Nemojte zaboraviti Aperol Spritz, nekako ima poseban ukus u Italiji.




Monumentalno groblje


Verujem da će Vam malo ko preporučiti da u Milanu (ili bilo gde) posetite groblje. Ja hoću, i to u ovom top pet za Milano na brzaka. Verovali ili ne, pošto je bilo tesno s vremenom morala sam da biram između muzeja i groblja i izbor je pao na groblje. Nisam zažalila ni u jednom momentu (sem što nisam imala više vremena ovde).


Ovo je jedno od dva najveća groblja u Milanu, poznato po skulpturama i grobnicama najuticajnih građana Italije, mislim da ne bih pogrešila da ga nazovem i muzej na otvorenom.
Po nekim statistkama ovo je druga naposećenija destinacija u gradu, posle katedrale.

Slika ovog spomenika je zaslužna što sam uopšte saznala za ovo groblje. Pred put sam prolazila kroz #milano na instagramu i slučajno naletela na sliku sličnu ovoj desno


Vetovatno ste primetili da na listu nisam stavila crkvu Santa Marija dele Gracije, u kojoj je čuvena Da Vinčijeva Tajna večera. Iz prostog razloga što da biste videli čuvenu sliku, morate bar dva dana unapred rezervisati posetu. Na spisku sam imala još par muzeja, vila i crkava alli to je izgeldalo izvodljivije na papiru nego na samoj destinaciji. Tome je doprinela i činjenica da nam je hotel bio em van grada em pola sata od najbliže metro stanice tako da nam je put hotel-grad-hotel-grad-hotel oduzimao dosta vremena, a na vremenu od skoro 40 stepeni baš nije bilo izvodljivo celi dan biti u gradu. Neću pokvariti utisak spominjajući preskupu večeru u restoranu u kojem verovatno naplaćuju pogled na fontanu Appleove prodavice, tako da to izbegavajte.

U Milano bih definitivno otišla ponovo, ali u sopstvenoj režiji i na više dana kako bih obišla što više, jer Milano je mnogo veći od katedrale.

Ukoliko želite da vidite još slika sa ovog putovanja možete posetiti moj instagram gde sam postavila slika kao da sam bila pet dana a ne dva.


No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

© 2019 Traveling turtle tales